Autoritățile au tot încercat să crească prețul rovinietei, însă Parlamentul a refuzat de fiecare dată această modificare. În urmă cu trei luni, șeful Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere susținea că suma plătită anual este prea mică, în comparație cu alte state.
Acum, Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de lege care introduce o serie de modificări la Codul Fiscal. Proiectul va fi trecut prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament și, în consecință, prețul rovinietei va fi majorat.
Șoferii plătesc, în prezent, 2.5 euro pentru rovinieta de o zi, dar prețul va crește la 3.5 euro. Mai departe, prețul unei roviniete pentru 10 zile va crește de la 3.3 euro la 6 euro, iar prețul unei roviniete pentru 30 de zile va crește de la 5.3 euro la 9.5 euro.
Pentru o rovinietă de 60 de zile, șoferii plătesc acum 8.4 euro, dar prețul va crește la 15 euro. Nu în ultimul rând, rovinieta pentru un an va crește cu aproape 80%, de la 28 de euro la 50 de euro.
Desigur, crește și cuantumul amenzii pentru lipsa rovinietei.
Șoferii care nu achită taxa de drum, riscă să fie amendați cu sume între 500 și 1.000 de lei."Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea," se mai arată în proiectul de lege.
via Economica
O adevarata hahalera
Instaleaza o aplicatie pe telefon care sa iti aminteasca daca tu uiti, exista destule.
Problema principala a romanului. El CHIAR VREA sa plateasca taxele, dar pur si simplu nu-i reaminteste nimeni,
Conteaza si tipul de combistibil sau nu?
Normal ar fi sa plateasca mai mult cei cu diesel si mai putin cei cu benzinare si hibride.
Daca tot ne luam dupa alte tari, sa luam toate bune.
conform legii nu platesc :
- impozit pe salariu
-impozit pe proprietate
-impozit pe masina
-rovigneta
mai sunt cateva facilitati gen parcare in locuri amenajate, si parcare de resedinta . Special pentru ca sa oftic pe tfl istii progresisti pro europeni am zis ca cu prima ocazie sa mi iau un suv cat mai mare pa care sa l parchez pe locurile de handicap la haufland. ca sa va mirati voi. Muagagaga
Pentru Mihai… utilizarea drumurilor este taxată pentru că le utilizezi și poate îți dai seama ce inepție ai debitat referitor la eventualele scutiri. O hibridă are mai multe kg decât un diesel, teoretic are un impact mai mare în durata de viață a șoselei, deci… dacă ai Volvo nu vrei reducere? aaa și dublu la BMW, ca așa crezi tu ;)
PS la BMW trebuie introdusă și o taxă de “parapet”, multe ajung acolo și parapeți trebuie reparați.
Te rog să pui niște link-uri…, mulțumesc!
În primul rand străzile sunt suficient de bine făcute ca sa reziste la greutatea mașinilor, indiferent de tipul de motor.
In al doilea rand cât ar trebui sa plătească tirurile încărcate cu marfa? Cisternele pline cu ulei? Etc etc.
Taxa se calculează în funcție de emisii:
https://www.gov.uk/vehicle-tax-rate-tables
Evident, grașii și șoferițele însărcinate au impact mai mare asupra duratei de viață a șoselelor, deci taxe mai mari.
• Rovinieta are un cost mai mare, iar tarifele diferă în funcție de:
• masa totală autorizată,
• numărul de axe,
• categoria vehiculului (camioane, autobuze etc.)”
Deci da, nu are nici o treaba cu greutatea. Și tot de aia se interzice circulația camioanelor în perioadele de caniculă pe anumite intervale orare. Faptul ca cineva calculează nu înseamnă și ca ajunge la rezultatul corect. ;)
PS taxele de drum nu se calculează identic in toate tarile, deci pot fi diferențe semnificative în unele situații.
Se vede de la o poștă, nu trebuie să te explici.
Așa consider eu aplicarea unei taxe mai mari pentru o mașină “doar” cu motor pe combustie.